Mathieu van der Poel weergaloos naar vier op vier

Mathieu van der Poel weergaloos naar vier op vier

Mathieu van der Poel blijft voorlopig ongenaakbaar in de Telenet Superprestige 2018-2019. Ook in Gavere pakte de Europese kampioen uit met een ware demonstratie, goed voor een vier op vier. Toon Aerts bleek sterker dan Wout van Aert in de strijd om plaats twee en belofte Thomas Pidcock reed naar een heel knappe vierde plaats.

Een jaar geleden hield pech bij het ingaan van de slotronde Van der Poel nog van een tweede Gaverse zege, deze keer was het wel prijs. En hoe. De Nederlander draaide na een perfecte start al als eerste het veld in, concurrent nummer één Wout van Aert moest vanuit zesde positie toekijken hoe hij vervolgens meteen het gashendel opendraaide. Toon Aerts zat in tweede positie en slaagde er als enige in om mee te gaan in het spoor.

Van Aert kon na een tijdje afstand nemen van Laurens Sweeck en co, maar de wereldkampioen had toen wel al vijftien seconden achterstand opgelopen. Bij het begin van ronde drie naderde hij heel even tot op tien seconden van het leidende duo, moment waarop Van der Poel nogmaals versnelde en Aerts ter plaatse liet. Meteen was de demonstratie begonnen. VDP reed steeds verder weg, pas helemaal op het einde bouwde hij wat meer zekerheid in waardoor de achtervolgers nog een beetje konden naderen.

“Ik hoopte vooraf op een dag zoals vorig jaar, maar wellicht was ik zelfs nog iets beter”, concludeerde Van der Poel na zijn triomftocht. “Vanaf ronde één had ik een goed gevoel en vond ik de juiste sporen. Ik moet zeggen dat het plezant rondrijden is op die manier. Ik denk dat ik technisch een van mijn beste crossen ooit heb gereden en nauwelijks foutjes heb gemaakt. Wat niet wegneemt dat ook ik best wel heb afgezien. Toon Aerts bood goed weerwerk in het begin en die lange klim werd elke ronde een beetje lastiger. Of het jammer is dat ik na zo’n prestatie slechts één punt uitloop op Toon? Ach, dat is nu eenmaal het reglement van de Superprestige. Voor de renner op plaats één is dat misschien een beetje jammer, maar het zorgt er wel voor dat dit klassement doorgaans tot in Middelkerke spannend blijft.”

Toon Aerts bergop sterker dan Van Aert

Nadat Toon Aerts Van der Poel had moeten laten rijden, was hij nog niet meteen zeker van de tweede plaats. Wout van Aert zat immers niet ver en slaagde er even later ook in om het kloofje te overbruggen. Daarmee leken de podiumplaatsen ook meteen verdeeld, want achter dat duo was het al snel heel lang wachten op mannen als Tom Meeusen, Eli Iserbyt, Quinten Hermans, Lars van der Haar en Thomas Pidcock.

Op het moment dat deze laatste als belofte zijn rush inzette naar de vierde plaats, viel ook de strijd om plaats twee in een definitieve plooi. Aerts toonde zich bergop sterker dan Van Aert en reed weg van de wereldkampioen, die geen echte reactie meer in huis had. “Na mijn wat gemiste start ben ik nog wel tot bij Toon geraakt, maar bij elke klim was het serieus afzien en voelde ik dat hij daar toch iets sterker was”, erkende Van Aert.

Aerts zelf toonde zich wel tevreden met zijn prestatie en tweede plaats. “Mathieu legde meteen een verschroeiend tempo op en ik moest toen al alles geven om hem te volgen, overnemen zat er niet in. Ik kon wel enkele ronden in zijn spoor blijven en dan begin je wel te hopen dat je mentaal misschien de bovenhand kan halen, maar mijn fysiek besliste er anders over. Het blijft wel een opsteker dat mijn progressie zich blijft vertalen in de uitslagen. Om je hier tussen Van der Poel en Van Aert te wringen, moet je goed zijn. Nu wordt het zaak om zeker niet ziek te worden, zodat ik mijn goede positie in alle klassementen kan verdedigen.”

Foto’s: ©Photopress.be/Tekst: Filip De Greef


twitter#superprestige