Zege brengt Ryan Cortjens op een punt van leidersplaats

Zege brengt Ryan Cortjens op een punt van leidersplaats

Na Gieten heeft Ryan Cortjens in Zonhoven een tweede opeenvolgende zege in de Ridley Cup voor junioren bijgeschreven op zijn palmares. In de slotronde bleek hij de sterkste van een nog ruime kopgroep. Witse Meeussen finishte als vijfde, net voldoende om met één punt voorsprong op Cortjens leider te blijven in de stand.

De junioren maakten er een boeiend kijkstuk van. Meeussen nam het commando in de openingsronde, Cortjens en Lennert Belmans waren de eerste twee die de aansluiting vonden. Even later pikte ook Michael Bervoets aan. Die dreigde opnieuw te moeten afhaken, maar in het spoor van wereldkampioen Ben Tulett en Thibau Nys – we waren toen al voorbij half koers – kon hij andermaal de aansluiting vinden.

Zo ging een kopgroep van zes renners de laatste twee ronden in. Cortjens, Nys en Meeussen namen wat afstand, maar Tulett en Belmans vochten zich nogmaals terug tot in het spoor van de leiders. In de slotronde was het Cortjens die uitpakte met een serieuze versnelling waarop niemand nog een antwoord had. Tulett gaf alles in een loopstrook om op zoek te gaan naar plaats twee, in de sprint met de derde plaats als inzet moest Meeussen zowel Nys als Belmans nog laten voorgaan.

Cortjens: “Tactisch aangepakt”

“Ik had vooraf al gezegd dat het mijn beste optie was om tot de laatste ronde te wachten”, zei winnaar Cortjens. “Ik merkte wel dat ik doorgaans heel goed de passage door de kuil verteerde en besliste dan ook al snel om het daar te doen in de slotronde. Ik kreeg de kloof waarop ik hoopte. Voordien had ik het eerder tactisch aangepakt. Zo temporiseerde ik enkele keren om met Tulett en Belmans twee ploeggenoten te laten terugkeren. Dat zij er uiteindelijk nog in slaagden om zich tussen mij en Meeussen te nestelen, is een bonus. Na mijn pech in Gieten dacht ik dat ik niet meer in aanmerking zou komen voor de eindzege, maar een mooie reeks verder sta ik weer in heel kansrijke positie. Het komt er nu op aan om die lijn door te trekken, ook naar de kampioenschappen toe.”

“Ik had wel ingecalculeerd dat ik vandaag een deel van mijn voorsprong zou moeten prijsgeven”, luidde het bij Meeussen. “Ik ben van de toppers misschien wel de enige die de voorbije weken vooral veel heeft gewerkt voor de examens op school, crossen deed ik twee weekends niet en ook de trainingsarbeid was miniem. Desondanks zat een podiumplaats er zeker in, maar ik had op het einde een probleem met mijn rechter shifter waardoor ik mijn kans niet echt kon gaan in de sprint.”

Foto’s: ©Photopress.be/Tekst: Filip De Greef


twitter#superprestige